Waarom zijn er zulke prijsverschillen tussen fotografen?
Begrijpelijke vraag. Veel mensen gaan ervan uit dat alle professionele fotografen ongeveer hetzelfde doen. De realiteit is dat er grote verschillen zijn: er zijn fotografen die net beginnen en een eenvoudige camera en twee lenzen hebben. Er zijn er ook die hele studio’s hebben met veel personeel en apparatuur. Het is eigenlijk met fotografie net als met alles in het leven: je krijgt waar je voor betaalt. Er zijn veel fotografen en daar zitten heel veel starters en hobbyisten bij. Keer op keer blijkt toch dat de prijs dan een aardige afspiegeling is van de kwaliteit.
Hoe zit het met auteursrechten?
Op foto’s rusten auteursrechten. Dit is geregeld in de auteurswet. Dit betekent dat er voor het gebruik van foto’s duidelijke regels gelden. Zo mogen foto’s alleen met toestemming van de maker (de fotograaf) gebruikt worden en is naamsvermelding verplicht. Het gebruik van foto’s wordt geregeld via een beperkte of onbeperkte gebruikslicentie: de fotograaf geeft u toestemming om de foto’s beperkt of onbeperkt te gebruiken. Gebruik buiten de afgesproken licentie is niet toegestaan.
Hoeveel foto’s krijgen we?
Dat hangt van de opdracht af. Bij portretfotografie maken we vooraf afspraken. Bij evenementen geldt dat u van een evenement van 3 uur gemiddeld zo’n 100 – 150 foto’s krijgt. Alle foto’s die u krijgt zijn uitstekend van kwaliteit, volledig nabewerkt en dus direct geschikt voor gebruik.
Levert u ook de RAW-bestanden of onbewerkte foto’s?
Nee. Ik fotografeer in RAW, maar bewerk de beelden altijd na. U krijgt de geselecteerde, bewerkte beelden die klaar zijn voor gebruik. Dat zijn jpg-bestanden, of indien nodig tiff- of psd-bestanden.
Ik besteed veel tijd aan nabewerking. Mijn intentie is met de camera het best mogelijke beeld te maken en dit vervolgens in zorgvuldige nabewerking helemaal af te ronden, zodat de best mogelijke foto ontstaat. Dit vergelijk ik wel eens met de bakker: hij verkoopt u brood, geen deeg. Op dezelfde manier verkoop ik u geen RAW-bestanden, maar alleen foto’s die klaar zijn. De nabewerking is ‘het afbakken’, het aanbrengen van mijn persoonlijke signatuur.
Wij willen graag alle foto’s ontvangen die u heeft gemaakt, kan dat?
U bedoelt: u wilt ook de foto’s waarop u bijvoorbeeld met uw ogen dicht staat? Dat doe ik dus niet: ik lever geen foto’s aan die niet goed zijn. Ik wil als fotograaf staan voor de kwaliteit van mijn werk.
We willen de nabewerking aangepast, kan dit?
Deze vraag neem ik altijd in overweging, maar uiteindelijk ben ik als fotograaf degene die beslist wat de beste nabewerking is. Mensen bekijken de foto’s meestal op een beeldscherm, maar de kwaliteit van beeldschermen kan enorm verschillen. Ik heb de beelden bewerkt op een beeldscherm van zeer hoge kwaliteit. De kans is aanwezig dat uw beeldscherm niet de juiste instellingen heeft. Daarom houd ik mijn beeldscherm als norm aan.
We zijn de foto’s kwijt, kunt u ze nogmaals opsturen?
Waarschijnlijk wel, maar daar zijn kosten aan verbonden. Ik krijg de vraag geregeld, maar het opzoeken, klaarmaken en daadwerkelijk versturen van foto’s is vaak tijdrovend. U doet er dus verstandig aan om uw foto’s zelf goed op te slaan.
We moeten de afspraak annuleren, kan dat?
Dat is vervelend, maar kan natuurlijk gebeuren.
Dit zijn mijn annuleringsvoorwaarden:
> U kunt tot 21 dagen voor aanvang van de opdracht kostenloos annuleren. Daar doe ik niet moeilijk over.
> Tot 7 dagen voor aanvang wordt 50% van de geoffreerde kosten in rekening gebracht.
> Annuleert u een week of korter van te voren, dan breng ik 100% van de kosten in rekening.
Als u met mij een afspraak maakt, dan reserveer ik dat tijdstip voor u. Ik zeg dus nee tegen alle opdrachten die komen nadat ik een afspraak met u gemaakt heb, ook de leuke, ook de lucratieve. Mijn afspraak met u is heilig.